RólunkWaldorfeszt

A Waldorfeszt az a hétszáz fős kisfesztivál, ahol a vendégek, zenészek, programosok, szervezők együtt, felszabadultan, kötelékek nélkül hoznak létre varázslatos és békés hangulatot a Dunakanyarba. Az erdő öleli a Waldorfesztet már öt éve, ugyanis 2016-ban költöztettük a rendezvényt Zebegénybe, a Szőnyi Táborba.

A Waldorfeszt egy alulról szerveződő, többnapos szabadtéri fesztivál, amely mindenki számára látogatható esemény. A fesztivált önkéntesen, a tanulmányaink és a munka mellett szabadidőnkben szervezünk.

Célunk egy olyan kulturális tér teremtése, ahol bemutatkozhatnak fiatal művészek, civil szervezetek, ahol eszmét cserélhet bárki, mindezt szabadon, nyugodtan, egy békés környezetben.

Fesztiválunk programjának magját civil, kézműves, zenei, irodalmi, színházi és egyéb alkotói közösségek, művészek alkotják. Arra törekszünk, hogy segítsünk, ismeretet terjesszünk, kapcsolódjunk a természethez, és védjük a környezetet a szórakozás, táncolás megélése mellett.

Mindezek mellett fontos a kérdés: miért vagyunk mi Waldorfeszt? Mert olyan teret hozunk létre, ahol összekapcsolódik a Waldorf és sok hasonló, vagy akár több különböző érték, amelyek jelen vannak a világban, csak esetleg más alapelvekkel léteznek. Művészek, művészetek, alkotók, gondolkodók, zenészek, tanulók, felnőttek, családok találkozási pontja ez. Igyekszünk példát mutatni, hogy a világ tud úgy is működni, hogy sokféle gondolkodásmód és értékteremtés zajlik benne.

Waldorfeszt 2019

2020-ban változott a világ...

Csendben voltunk, mert a világ is csendesebb lett, lelassult bizonyos értelemben az élet. Szűkebb lett a tér, és kevesebb lett a személyes találkozás. Falak közt szólnak a hangszerek, kamerának mesélnek, zenélnek, játszanak, tanulnak, és kamerán keresztül dolgoznak sokan.

Átalakult az a színtér, ami minket, a kultúrát, a közösséget ezidáig éltette. Mondhatni “pihenőre ment”, de létezik. Mi is létezünk, más ütemben, más helyzetben. Online beszélünk meg, nem találkozik még a szervezői csapatunk sem, de gondolkodunk, vagyunk és tervezünk.

...amire reagálnunk kellett, így jött létre a Waldorfeszt Nap - Éj...

A közösség ereje a legfontosabb, így döntésünk alapján egy szerényebb, szűkebb, rövidebb szeptemberi összejövetelt szerveztünk, amiben ott volt már az ősz íze, a tűz melege és sok-sok gondolat, tapasztalatcsere arról, amit átéltünk, és arról, min kéne változtatni, és ezt hogyan tudjuk elérni.

Waldorfeszt Nap-Éj 2020

...2021-ben pedig türelmesen alkotjuk az elmaradt 2020-as fesztivált…

Türelem és kitartás, ezek lettek a kulturális élet fenntartó minőségei. 2020-ban jelentős szerep került a kisebb, intimebb közösségi eseményekre, hiszen ezek voltak az egyetlen közös kulturális találkozási pontok. Igyekszünk tehát további programokat, közösségi, szabadidős és kulturális eseményeket alkotni és bízunk benne, hogy ezzel motiválhatunk más közösségeket is, hogy hasonlóan járjanak el…

Reméljük, találkozunk idén Zebegényben!

Tartsatok velünk!

Waldorfeszt 2018

Rügy Egyesület

Baráti közösségünk 2010-ben egymásba karolt, és létrehoztunk egy kulturális eseményt, a Waldorfesztet. Az évek alatt a fejlődés egyik fejezete lett, hogy jogi személyként is intézményesüljünk, így jött létre a Rügy Egyesület 2018-ban. Baráti összetartásunk innentől fogva ezen a néven működik, és azóta is rügyezünk.

A Rügy Egyesület általános célja, hogy a világban értéket teremtsen. Minden olyan rügy, amelyet az egyesület fakaszt a projektjein, tevékenységein keresztül, az a világ jobbá tételét szolgálja. Az egyesület fontos pillére a kultúrához való kapcsolódás, így alapvető célunk, hogy tevékenységeinkkel különböző módokon támogassuk és segítsük a kultúrát.

Egyesületünk elsődleges kulturális rendezvénye a Waldorfeszt, amit 2010-ben indítottunk el, és 2014 óta minden évben megszervezzük. Célunk, hogy továbbfejlesszük a rendezvényt a Rügy Egyesület égisze alatt, valamint ha kapacitásunk engedi, akkor hasonló összművészeti rendezvényeket szervezzünk. Álmunk egy közösségi tér létrehozása, ahol egész évben kulturális programokat, művészeti szakköröket és foglalkozásokat tarthatunk.

Határozott célunk a hozzánk hasonló szerveződésekkel az együttműködés, és egymás segítésének megteremtése.

Egyesületünk a tevékenységeit környezettudatosan hajtja végre, és hangsúlyt kíván helyezni a környezettudatos életmódra, a természet tiszteletére, megismerésére és megismertetésére. Kirándulásokkal és egyéb programokkal (gyalogtúrák, kenutáborok, biciklitúrák) szeretnénk segíteni, hogy az emberek eljussanak olyan helyekre, ahova esetleg maguktól nem jutnának, és ezeken a programokon keresztül is szeretnénk felhívni a figyelmet a környezettudatos életmódra és a természet óvására.

Szeretnénk a környezetünkben lévő, és a világ más részein élő kultúrákat is bemutatni, és ezek kapcsolódását támogatni. Ezért különböző európai uniós pályázatokon (pl. Erasmus+) keresztül ifjúsági programokat, csereprogramokat szervezünk, amellyel megismertethetjük a saját kultúránkat, és mi is megismerkedhetünk a programban résztvevők kultúrájával. Célunk szociálisan nyitottan és befogadóan állni a világhoz, és abban az egyesületet érintő dolgokhoz. Tudatosság, sokszínűség és összetartás fakasztja ki rügyeinket, hogy aztán azok kifejlődjenek.

Nézz meg minket, s ha tetszenek programjaink, örömmel várunk: