A Waldorfeszt ​

A Waldorfeszt egy ezerfős kisfesztivál a Dunakanyarban, amelynek varázslatos és békés hangulatát a fesztiválozók a fellépőkkel, önkéntesekkel és a szervezőkkel együtt hozzák létre, immáron hat éve. 2016-ban költöztettük a rendezvényt Zebegénybe, a Szőnyi Táborba, azóta ad otthont nekünk ez a csodás falu, és azóta ölel minket a Szőnyi Tábort körülvevő erdő.

Alulról szerveződő fesztivál vagyunk, a legtöbben szabadidőnkben, önkéntesen alkotjuk a rendezvényt, amely mindenki számára nyitott és látogatható. 

Célunk egy olyan kulturális tér teremtése, ahol bemutatkozhatnak fiatal művészek, civil szervezetek, ahol eszmét cserélhet bárki, mindezt szabadon, nyugodtan, egy békés környezetben.

Fesztiválunk programjának magját civil, kézműves, zenei, irodalmi, színházi és egyéb alkotói közösségek alkotják. Arra törekszünk, hogy segítsünk, ismeretet terjesszünk, kapcsolódjunk a természethez, és védjük a környezetet a szórakozás, táncolás megélése mellett.

Miért vagyunk mi
Waldorfeszt?

A szervezői csapat magja a Waldorf óvoda óta, vagyis már 25 éve ismeri egymást, és ez a mag hozta létre az első Waldorfesztet 2010-ben. Az évek során csatlakoztak további waldorfosok és nem waldorfosok is, így alkotunk együtt egy közösséget, ami évről évre létrehozza a Waldorfesztet. 

Igykeszünk megfogalmazni azt, amit ma “waldorfosságnak” hívunk, illetve igyekszünk a Waldorfban kapott értékeket beépíteni a gyakorlatba. 

Olyan teret hozunk létre, ahol lehetőség van arra, hogy a Waldorfból hozott értékek összekapcsolódjanak a hasonló, vagy akár egészen más alapelveken nyugvó értékekkel is. Művészek és művészetek, alkotók és alkotni vágyók találkozási pontja ez, és hiszünk abban, hogy sokféle gondolkodásmód és értékteremtés együttese teszi jól működő rendszerré a világot, és ebben igyekszünk példát is mutatni.

Waldorfeszt 2022

2022-ben új helyszínre helyeztük a Waldorfesztet!

Az idei évben nagy változások vannak a Waldorfeszt környékén, ugyanis átköltözik eddigi bölcsőjéből, a Szőnyi Táborból egy új helyszínre, a zebegényi Újvölgybe, ami a vasútállomástól 3,5 km-re, Szob felé, a falu határában található. Újvölgy, új kezdet!

Tizenkét éve, amikor megszületett a Waldorfeszt kis magja, akkor olyan álmok fogalmazódtak meg bennünk, hogy egyszer majd reményeink szerint többnapos, szabadtéri fesztivált szervezzünk sokadmagunknak, békét és harmóniát éljünk meg együtt, nyitott és szabad közösségben. Évről-évre közeledtünk a fent leírt célokhoz, kitartó, türelmes lépésekben. Hagytuk, hogy organikusan érkezzen meg a tapasztalatunk, és fejlődjön a közösségünk. 

Idén egy újabb hosszútávú fejezetet nyitunk ki, távoli álmokkal. 2032-re szeretnénk egy olyan gazdaságot és kulturális komplexumot működtetni, ahol egész évben szociális és gazdasági tevékenységeket tudunk végezni és kulturális programoknak tudunk teret adni, valahol az erdő és hegyek ölelésében. Hátrányos helyzetű személyek számára kert terápiás foglalkozásokat tervezünk indítani, valamint a hármas tagozódás alapján működő kulturális rendezvény helyszínt létrehozni.  Erre az útra léptetjük most a Waldorfesztet és a Rügy egyesület tevékenységeit. Bízunk abban, hogy ezt is sikerül megteremtenünk és 2022-ben jól meg tudjuk alapozni az elkövetkező tíz év folyamatait.

Ki minek gondol, az vagyok annak…

Mért gondolsz különc rokontalannak?

Jelet látsz gyűlni a homlokomra:

Te vagy magad, ki e jelet vonja.

S vigyázz hogy fénybe vagy árnyba játszik,

Mert fénye-árnya terád sugárzik.

Ítélsz rólam, mint bölcsről, badarról:

Rajtam látsz törvényt sajátmagadról.

Okosnak nézel? Hát bízd magad rám.

Bolondnak nézel? Csörög a sapkám.

Ha lónak gondolsz, hátamra ülhetsz;

Ha oroszlánnak, nem menekülhetsz.

Szemem tavában magadat látod:

Mint tükröd, vagyok leghűbb barátod.

Idén Weöres Sándor sorai kerültek elénk, abban az alkotási folyamatban, amiben saját közösségünket és a Waldorfesztet építjük! 

Waldorfeszt 2021

Hosszú várakozás után tértünk vissza Zebegénybe, hogy megalkossuk az elmaradt 2020-as fesztivált 

Türelem és kitartás, ezek lettek a kulturális élet fenntartó minőségei. 2020-ban majd 2021-ben is jelentős szerep hárult a kisebb, intimebb közösségi eseményekre, hiszen ezek voltak az egyetlen közös kulturális találkozási pontok.

Két év várakozás után 2021-ben visszatérhettünk Zebegénybe, és az eddigi legcsodálatosabb Waldorfesztnek lehettünk részei veletek együtt. 

Waldorfeszt Nap-Éj 2020

2020-ban változott a világ…

Csendben voltunk, mert a világ is csendesebb lett, lelassult bizonyos értelemben az élet. Szűkebb lett a tér, és kevesebb lett a személyes találkozás. Falak közt szóltak a hangszerek, kamerának meséltek, zenéltek, játszottak, tanultak, és kamerán keresztül dolgoztak sokan.

Átalakult az a színtér, ami minket, a kultúrát, a közösséget ezidáig éltette. Mondhatni “pihenőre ment”. Mi is léteztünk, más ütemben, más helyzetben. Online beszéltünk meg, nem találkozott még a szervezői csapatunk sem, de gondolkoztunk és terveztünk. 

…amire reagálnunk kellett, így jött létre a Waldorfeszt Nap – Éj
A közösség ereje a legfontosabb, így döntésünk alapján egy szerényebb, szűkebb, rövidebb szeptemberi összejövetelt szerveztünk 2020-ban, amiben ott volt már az ősz íze, a tűz melege és sok-sok gondolat, tapasztalatcsere arról, amit átéltünk, és arról, min kéne változtatni, és ezt hogyan tudjuk elérni.

Rügy Egyesület

Baráti közösségünk 2010-ben egymásba karolt, és létrehoztunk egy kulturális eseményt, a Waldorfesztet. Az évek alatt a fejlődés egyik fejezete lett, hogy jogi személyként is intézményesüljünk, így jött létre a Rügy Egyesület 2018-ban. Baráti összetartásunk innentől fogva ezen a néven működik, és azóta is rügyezünk.
A Rügy Egyesület általános célja, hogy a világban értéket teremtsen. Minden olyan rügy, amelyet az egyesület fakaszt a projektjein, tevékenységein keresztül, az a világ jobbá tételét szolgálja. Az egyesület fontos pillére a kultúrához való kapcsolódás, így alapvető célunk, hogy tevékenységeinkkel különböző módokon támogassuk és segítsük a kultúrát.
Egyesületünk elsődleges kulturális rendezvénye a Waldorfeszt, amit 2010-ben indítottunk el, és 2014 óta minden évben megszervezzük. Célunk, hogy továbbfejlesszük a rendezvényt a Rügy Egyesület működése alatt, valamint ha kapacitásunk engedi, akkor hasonló összművészeti rendezvényeket szervezzünk. Álmunk egy közösségi tér létrehozása, ahol egész évben kulturális programokat, művészeti szakköröket és foglalkozásokat tarthatunk a városon kívül, valamint egy gazdaságot is szeretnénk létrehozni, ahol fenntartható gazdálkodást is végezhetünk. Határozott célunk a hozzánk hasonló szerveződésekkel az együttműködés, és egymás segítésének megteremtése.
Egyesületünk a tevékenységeit környezettudatosan hajtja végre, és hangsúlyt kíván helyezni a környezettudatos életmódra, a természet tiszteletére, megismerésére és megismertetésére. Kirándulásokkal és egyéb programokkal (gyalogtúrák, kenutáborok, biciklitúrák) szeretnénk segíteni, hogy az emberek eljussanak olyan helyekre, ahova esetleg maguktól nem jutnának, és ezeken a programokon keresztül is szeretnénk felhívni a figyelmet a környezettudatos életmódra és a természet óvására.
Szeretnénk a környezetünkben lévő, és a világ más részein élő kultúrákat is bemutatni, és ezek kapcsolódását támogatni. Ezért különböző európai uniós pályázatokon (pl. Erasmus+) keresztül ifjúsági programokat, csereprogramokat szervezünk, amellyel megismertethetjük a saját kultúránkat másokkal, és mi is megismerkedhetünk a programban résztvevők kultúrájával. Célunk szociálisan nyitottan és befogadóan állni a világhoz, és abban az egyesületet érintő dolgokhoz. Tudatosság, sokszínűség és összetartás fakasztja ki rügyeinket, hogy aztán azok kifejlődjenek.

Kövess minket, s ha tetszenek programjaink, örömmel várunk.