Színház

Szőnyi tábor - Börzsöny színpad

Már 2018-ban is fellelhető volt egy-egy interaktív színházi produkció a Waldorfeszten, 2020-ra pedig egy önálló színházi udvart szerettünk volna indítani Zebegény központjában.

A járvány miatt azonban ezt a tervünket nem tudtuk átmenteni 2021-re, így a színház egyelőre marad az eddig megszokott helyén, a Szőnyi Táborban, a Börzsöny színpadon.

07.02. Péntek
15:00 Kifordulás - Molnár Bence egyéni előadása
17:00 Formanek Csaba: Diogenész

Kifordulás 


Molnár Bence egyéni előadása - Petőfi Sándor: A helység kalapácsa nyomán 


Kifordulás szinopszis


„Többet megtudhatsz másokról egy óra játék, mint egy év beszélgetés alatt.” (Platón) – ez az előadás mottója, és lényegében erről szól ez a játékos egyéni műsor, melynek központi témája maga a játék fogalma. Valószínűleg ezért is játszható szinte bárkinek, mivel életkortól, kultúrától, ízléstől függetlenül minden emberben közös a játékkedv. Ezt a közös nevezőt próbálja előhozni a nézőkből időről időre az alkotó, és a 126 előadás tapasztalata azt mutatja, hogy ez a bizonyos játékkedv mindenkiben benne van. Ennek a játéknak tökéletes alapul szolgál Petőfi Sándor: A helység kalapácsa című eposzparódiája, mely már önmagában is rendkívül játékos. Az előadás során a színész egymaga jeleníti meg Petőfi karaktereit, kalapokkal, s egyéb stilizált kellékekkel, időnként pedig a nézőket is bevonja a komikus viszonyrendszer megteremtésébe. Az eredeti történet tetőpontján azonban az előadó váratlanul megszakítja a cselekmény prezentálását, és ezzel kezdődik a valódi játék. Kifordulnak a karakterek eredeti jellemvonásaikból, ezáltal megváltozik a történet, majd kifordul a stílus is a nézők reakcióihoz igazodva, és ezt követően egyre merészebb és váratlanabb fordulatok következnek. Végül megjelenik maga Petőfi is, hogy aztán a vele folytatott polémia során elhangozzék az egész Kifordulás tanulsága, mintegy játékos utat mutatva a jövő generációinak. 

Az előadás tehát 12 éves kortól bárkinek ajánlott. Ez idáig színházban (legutóbb a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházban volt repertoárra tűzve, januártól pedig a tatabányai Jászai Mari Színház egyik ifjúsági bérletében szerepel), falunapon, fesztiválon, iskolában egyaránt nagy sikert aratott. Fontos kiemelni a középiskolákat (9-12. osztályokat), ahol különösen jól sikerültek a fellépések, többek közt azért is, mert az elevenebb kamaszok beszólásai, hangoskodásai is szervesen beépülnek az előadásba. Sőt, még a magyartanárok is

hálásak, mert A helység kalapácsa kötelező anyag, és utólagos elmondásuk szerint az előadás hatására a gyerekek kedvet kaptak a mű elolvasásához.


Néhány szó az előadóról

Molnár Bence 1990-ben született Budapesten. A Fóti WaldorfGimnáziumban érettségizett 2009-ben, 2012-ben végzett színész szakon, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen, Bíró József osztályában, majd ugyanitt elvégezte a mesterképzést is 2014-ben. 2012-től a kolozsvári Váróterem Projekt független társulat, 2014-től 2019-ig a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház tagja volt, jelenleg szabadúszó.


Weiner Sennyey Tibor: DIOGENÉSZ

monodráma, 60 perc

 

Írta: Weiner Sennyey Tibor

Játssza és rendezte: Formanek Csaba

 

- Azt mondják: "Diogenész, neked semmid sincsen. Hogy akarsz így asszonyt? Hogy akarsz így családot? Hogy akarsz így házat? Még kölcsönt sem adhatunk, hiszen nincs mire." - így mondják, hiába is koldulok, hiába járok házról-házra, hiába kopogtatok be az arcukon, hogy "Embert keresek!" - azt mondják: "Diogenész, neked semmid sincsen." -


Diogenész a hordólakó. Diogenész a filozófus. Diogenész a szabad. Diogenész a rabszolga. Diogenész a mocskos. Diogenész a tiszta. Diogenész a hajléktalan. Diogenész az éber. Diogenész az ember kereső. Diogenész a menekült. 


Hogyan sodródott a hordólakó Leszbosz szigetére? Ki volt valójában Diogenész? Kik vagyunk mi, emberek? Emberek vagyunk-e még egyáltalán? Bírák vagy bolondok? És ki vagy te, Tenger?


REPLAY – Szobára visszük a színházat!


Idézet:


„Tudod mi jutott eszembe? Ha már tényleg nem ugyanaz az a csávó vagy, mint 17 éve, akkor nem eshet olyan nehezedre a bocsánatkérés... Hiszen ezt a szörnyűséget egy korábbi éned követte el, akihez már semmi közöd, jól mondom? De csak tegyük fel, játsszunk el a gondolattal, hogy – ne adj isten – ugyanaz a fazon vagy, aki képes ilyesmire… Hát, nem is tudom Viktor… Egy ilyen esetben egy szimpla bocsánatkérés Zsuzsitól, még bőven kevés is… Nincs igazam?”


Számokban:


Van ez a 3 arc. 1 darabig igazából csak 2. Van 1 nappali, ahonnan valamiért 1 idő után se ki, se be. Van 1 közös múlt, ami igen érdekes körülmények között visszaidéződik. Van minderre 80 - 90 perc, reál időben … 0% bevonás … 100% kukkolószínház, 1 karnyújtásnyira!

Nappali kapacitásától függően 10 - 30 néző … 3 játszó … 1 közös exkluzív élmény.

Jelige: Ti vagytok a falak.


Ideje:


A történet, kb. 80-90 percnyi lineáris, megszakítások nélküli reális idő, az első szereplő érkezésétől, az utolsó távozásáig.


Célközönség:


Az előadás 16+-os


Játszák:


Alacsony Szereposztás:    Középmagas Szereposztás:


Jobbágy Kata            Jobbágy Kata

Boros Ádám            Kardos János

Boda Tibor            Boda Tibor


Rendezte:


A csoport


Projektvezető:


Boda Tibor


Helyettem élsz


Helyettem élsz -monodráma egy Molnár Irénke nevű asszonyról-

Molnár Irénke egy egyszerű anya, aki amellett, hogy nevelte fiát és mostohalányát, még anyósnak is igyekezett a legjobb lenni. “Nagy, szerető családról álmodoztam. Egy családról, akikre vigyázhatok, és akikről gondoskodhatok. És gondoskodtam is! Nem mondom, hibáztam nem is egyszer. Lehettem volna jobb anya, jobb feleség. Jobb ember. Megértőbb. De mindig a legjobb meggyőződésem szerint cselekedtem. Lehet, hogy ez kevés volt. Egy pillanatig sem bánok semmit. Semmit, amit tettem.”


Molnár Irénke ma ünnepségre készül! Molnár Irénke sütője elromlott, pedig tortát kellene sütnie. Molnár Irénke rántott húst és kétféle salátát készített. Molnár Irénke fia ma harminc éves. Molnár Irénke nagyon izgatott, mert nagy ajándékkal készült és alig várja, hogy odaadhassa a fiának. Molnár Irénke titkol valamit.


Játsza: Manyasz Erika


Írta: Csernus János “Janox”


Színpadra alkalmazta és rendezte: Bora Levente


Előadás: 16 éven aluliaknak nem ajánlott.


Az előadás időtartama: 50 perc.